Petra's homepage

 

Experiences of a Dutch Journalist

 

 

 

 
Vrijdag 4 juli 2008

Het is hier fantaaaaaaaaaaastisch!

Hallo allemaal,

Dit is mijn 4e poging om een mail naar jullie te sturen.... Het internet is niet alleen traag, er zijn ook problemen met de verbinding waardoor het gewoon niet lukt op het netwerk te komen met mijn nieuwe computer. Nu mag ik even op kamer van de persvoorlichter, op hoop van zegen (want de verbinding knalt er ook vaak uit). ik hou het dus ff kort.

Kamp Holland is niet meer dan een paar containers in de woestijn (hoezo spannend?). Mensen zijn buitengewoon aardig, eten is goed.'s Avonds pikkedonker, er is geen lichtvervuiling. Er loopt dan ook bijna niemand op het kamp.

Gisteren mijn 1e opnames gemaakt. Eerst van de diploma-uitreiking van een groep lokale politiemensen die een cursus hadden gehad van de Nederlanders. Wellicht ga ik er iets mee doen, maar alleen als ik volgende week kan meelopen met iemand die een cursus gaat doen; volgende week begint er weer een.

's Middags opnames van een cursus Start and Improve Your Business, gegeven door reservisten aan Afghanen. Eerst zaten ze me een beetje vreemd aan te kijken toen ik opnames maakte, maar al snel richtten ze zich weer op de les. Was erg geestig; ze moesten bootjes vouwen. Doel was dat ze bootjes gingen ontwerpen, produceren, verkopen en in de markt zetten. In ieder geval 1 onderwerp binnen. Ik begrijp dat het devies is: pakken wat je pakken kunt, want dingen lopen hier niet zoals gepland.

Zondag voor 4-5 dagen naar Chora. Daar is ook een kamp van de Nederlanders. Er wordt daar een school geopend. En verder maar even zien wat ik tegenkom daar. Eigen persoonlijke persvoorlichter mee. De Volkskrant is hier ook, die gaat naar een ander gebied met een andere voorlichter. Het is aan de ene kant wel handig dat de voorlichters alles regelen, aan de andere kant is het buitengewoon irritant omdat zodra iets niet direct met de activiteiten van ISAF heeft te maken, de deur dichtgaat.

Het was nog een heel gedoe om hier te komen. Eerst een tussenlanding in het Midden Oosten. Daar 5 uur wachten, buiten in 42 graden. Toen met een Amerikaans vrachtvliegtuig (een C17, van binnen van alle luxe ontdaan, alle buizen en draden te zien, heel maf met allemaal militairen met helm en schermvest aan, 18 kg weegt dat! Moest ik dus ook dragen, is standaard tijdens binnenlandse vluchten). Om 3 uur 's nachts in Kandahar aangekomen, daar kon ik even slapen in een tent. Volgende dag om 13.30 met een luxe vliegtuig (Dash7 met leren stoelen, voor 30 pers) naar Tarin Kowt.

Moet nog een beetje wennen aan de warmte. Advies is om ieder uur een liter te drinken, een halve liter water en een halve liter water gemengd met mineralen en zouten, want die spoel je weg met alleen water.

Kortom: het is hier fantaaaaaaaaastisch!

Weet even niet wanneer ik weer in de gelegenheid om te mailen... Gratis bellen schijnt ook te kunnen, maar ik moet nog even uitzoeken hoe dat moet.

Groetjes,
 

Petra

Hier is een selectie te horen van de reportages:

Hier zijn foto's te zien van Afghanistan: